Kategóriák: Új termékek
Címke:
Gomba kávé 100% arabikával és 3 féle organikus gombakivonattal
6 499 Ft
Rendelés alatt
Engedélyezett utánrendelésre
Részletes leírás
Gomba kávé 100% arabikával és 3 féle organikus gombakivonattal
100% arabika kávé 3 féle organikus gomba kivonattal!
A gombakávé története a keleti kultúrkörben évszázadokra, a nyugati világban a második világháborúra nyúlik vissza. Azonban míg Európában elsősorban a háborús helyzet következtében hiánycikknek számító kávébab pótlására használták, addig Ázsiában elsősorban egészségre gyakorolt hatásuk miatt alkották részét a kávékultúrának.
Azóta már a tudomány is elismeri, hogy egyes gombafajok, így a Lion’s Mane, a Reishi és a Chaga gombák adaptogén természetűek. Azaz anélkül segítenek a szervezetnek alkalmazkodni a stresszhez, hogy túlstimulálnák vagy megzavarnák annak természetes működését.
Milyen ízű a gombakávé?
A gombakávé a hagyományos kávéfőzettel megegyező módon, arabica kávébabokból őrölt kávéporból és a gombák termőtestéből kivont, finomra őrölt gombakivonatokból, általában 1:1 arányban készül. Mivel az USA medical gombakávé instant kávékészítmény, így az elkészítéshez csak forró víz kell és semmi más!
A gombakávé koffeintartalma alacsonyabb a hagyományos kávé koffeintartalmánál, ízprofilja pedig nagyban hasonlít a mindenki által ismert hagyományos kávéízhez, ezért különösen kedvelt azon felhasználók körében, akik sokat kávéznak vagy szeretnék szenvedélyüket egészségvédő hatásokkal is felruházni.
Hogyan működik a gombakávé?
A gombakávé kombinálja a koffein és a Lion’s Mane, a reishi, vagy más néven ganoderma, valamint a chaga gomba kedvező hatásait egy teljesebb és egészségesebb életért. Ennek érdekében azonban fontos kiemelt figyelmet fordítani a tiszta forrásból származó, ellenőrzött körülmények között készült minőségi gombakávé beszerzésére, valamint az elkészítés helyes folyamatára is.
Nem szabad elfelejteni továbbá, hogy a gombakávé hatásmechanizmusának kifejtése érdekében az ajánlott fogyasztási mennyiség napi 1-2 adag.
A kávé és a koffein jótékony hatásai
A tévhitekkel ellentétben a kávé és a koffein egyáltalán nem káros az egészségre, amennyiben mértéktartó módon, a túlzott cukorbevitelt elkerülve, megfelelő időközönként fogyasztjuk azt.
A kávéban található koffein például stimulálja az agy fáradságért és kifáradásért felelős területeit úgy, hogy blokkolja az adenozin receptorok, melynek következtében az energiaszint megnő, a fáradtságérzet pedig jóval később lép fel. Egy kutatás eredményei például rámutatnak, hogy azok, akik kerékpározást megelőzően kávét fogyasztottak, 12%-kal tovább tudtak kerékpározni, mielőtt kimerültségről számoltak be, mint a többiek.
Ez a hatás az idősebb korosztályok teljesítményében is megmutatkozott. Egy kutatásban például a kávéfogyasztás javította a fizikai teljesítményt és gyorsította a járás sebességét az alanyok életkorától, túlsúlyától és normál aktivitási szintjétől függetlenül. Egy 46 különféle kutatás áttekintésével készült tanulmány hasonló eredményekről számolt be.
Meglepő lehet továbbá, hogy a rendszeres, napi egy csészényi kávéfogyasztás kb. 6%-kal csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának valószínűségét egy összehasonlító vizsgálat eredményei alapján. A koffein jótékony hatással van továbbá a testsúlymenedzsmentre is, ugyanis megváltoztathatja a zsírraktározást és támogathatja a bél egészségét, emellett a magasabb kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a testzsír csökkenésével, különösen a férfiaknál.
Egy másik összehasonlító kutatás arra is felhívja a figyelmet, hogy azok, akik rendszeresen fogyasztanak koffeint, szignifikánsan alacsonyabb eséllyel néznek szembe a Parkinson-kór kialakulásának veszélyével, mint kávét nem fogyasztó társaik. Az is egyértelmű, hogy azoknál, akik koffeint fogyasztanak, a Parkinson-kór idővel lassabban progrediál.
A felelős kávéfogyasztás támogatja emellett
- a mentális egészséget.
Egy több mint 14 000 diákot vizsgáló tanulmány megállapította, hogy a napi legalább 4 csésze kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió alacsonyabb kockázatával.
- a szív és a vérkeringés egészségét.
Egy áttekintő vizsgálat szerint napi 3-5 csésze kávé elfogyasztása 15%-kal csökkenti a szívbetegségek kialakulásának veszélyét, egy másik 21 különféle kutatás eredményeit vizsgáló áttekintés eredményei alapján pedig napi 3-4 csésze kávéfogyasztás 21%-kal alacsonyabb stroke-kockázattal jár. És ha ez mind nem lenne elég, egy 21 000 résztvevő bevonásával végzett kísérlet eredményei szerint a megnövekedett kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a szívelégtelenség kockázatának csökkenésével.
- az egészséges májműködést.
Egyes kutatások szerint a kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a máj merevségének csökkenésével, amelyet az egészségügyi szakemberek a májfibrózis, azaz a májban kialakuló hegszövetek kialakulásának mérésére használnak.
Jó hír a kávé szerelmeseinek, hogy a legfrissebb kutatási eredmények alapján a feketeleves a hosszú élet elixírje: egy kémcsőben végzett vizsgálatok eredményein alapuló tanulmány kimutatta, hogy a kávé meghosszabbította az élesztő élettartamát azáltal, hogy védett a szabad gyökök és a DNS-károsodás ellen.
Egy másik, közel 1600 alany bevonásával végzett longitudinális vizsgálat megállapította, hogy a koffeintartalmú kávé fogyasztása 12, ill. 18 év után alacsonyabb halálozási kockázattal járt. Ezenkívül a napi legalább 1 csésze kávéfogyasztás alacsonyabb rákos halálozási kockázattal is összefüggésbe hozható.
A süngomba hatásai az egészségre
A Lion’s Mane vagy más néven Hericium erinaceus – köznyelvi elnevezése közönséges süngomba, cérnagomba, illetve szakállas süngomba – gyógyászati célú alkalmazása hosszú népi gyógyászati múltra tekint vissza a kínai orvoslásban, amelyet elsősorban gyomor- és bélpanaszok, légzőszervi megbetegedések, idegrendszeri kórállapotok – Alzheimer- és Parkinson-kór –, magas koleszterinszint, degeneratív megbetegedések és legyengült immunrendszer támogatására használtak.
A süngomba kiváló társ az oxidatív stressz káros hatásainak leküzdésében, ugyanis fenolban, flavonoidokban és aszkorbinsavban gazdag, emellett kisebb mennyiségű karotinoidot is tartalmaz.
Jótékony hatásai megmutatkoznak
- a bélrendszer egészségének védelmében.
A Lion’s Mane gombában található speciális poliszacharidok – ún. HEP-ek – rendkívül hatásokat mutatnak az immunrendszer támogatásában, melynek következtében a süngomba alkalmas a bélnyálkahártya immunaktivitásának hatékony szabályozására, emellett probiotikus szerepet játszhat az antibiotikumos kezelés következtében sérült bélnyárkahártya helyreállításában.
Kutatások folynak továbbá a Lion’s Mane gomba gyulladásos bélbetegség (IBS) kezelésében megmutatkozó eredményeinek vizsgálatára, valamint a tumorellenes immungátló hatás bizonyítására is.
- a kognitív egészség fenntartásának támogatásában.
A Lion’s Mane gombakivonat hatásait számos, Parkinson- és Alzheimer-kóros vizsgálati alany bevonásával vizsgálták és azt találták, hogy a kivonat megakadályozza a térbeli rövid távú és vizuális felismerési memória károsodását egy Alzheimer-modellben, segíti a rehabilitációt és hatékony az enyhe értelmi károsodással járó kórállapotok kezelésében.
- a cukorbetegség és a túlsúly megelőzésében.
Kísérleti állatokon végzett vizsgálatok eredményei rámutatnak, hogy a Lion’s Mane gomba kivonatai segítenek a súlycsökkentésben és a kettes típusú cukorbetegség egyes tüneteinek mérséklésében.
- a rákos megbetegedések kezelésének támogatásában.
Bár a kutatások jelenleg a laboratóriumi, kémcsöves vizsgálatok fázisában tartanak, az eredmények biztatóak: ha a rákos emberi sejteket süngomba-kivonattal keverik, a kivonat a rákos sejtek gyorsabb elhalását okozza a máj-, a vastagbél-, a gyomorrák és a leukémia esetén egyaránt.
- a szorongás és depresszió leküzdése során.
Több állatok bevonásával végzett kutatás eredményei is azt mutatják, hogy a süngomba-kivonat természetes antidepresszáns hatású készítmény, mely képes visszafordítani az ismételt kényszerstressz által kiváltott depressziószerű viselkedést és hogy a felnőtt hippokampusz neurogenezisének fokozása révén a süngomba-kivonat természetes gyógyszerként funkcionál a depresszió és a szorongás kezelésében.
Beszéljünk a reishi gombáról!
A pecsétviaszgomba, vagy más néven reishi, illetve ganoderma alkalmazása a keleti orvoslásban csaknem hétezer éves múltra tekint vissza. Az eredetileg megfigyelési eredményeken alapuló használat jótékony hatásait mára a modern tudomány is igazolta, hiszen kiderült, hogy a Ganoderma lucidum nemcsak terpéneket, poliszacharidokat, kumarint, mannitolt és alkaloidokat, hanem szteroidokat, valamint számos antioxidánst is tartalmaz.
Vagyis a ganoderma vagy reishi gomba alkalmas
- az immunrendszer egészségének támogatására, mivel a gombában található poliszacharidok befolyásolhatják az immunsejteket és az immunrendszerrel kapcsolatos sejteket – beleértve a B- és T-limfocitákat, a dendritikus sejteket, a makrofágokat és a természetes ölősejteket – azáltal, hogy elősegítik az immunszervek növekedését, a citokin felszabadulását és az immunszabályozó funkciók működését.
- a vérnyomás szabályozásának természetes támogatására.
A reishi-kivonat in vitro mérsékli az Ang II által kiváltott kardiomiocita hipertrófiát és in vivo csökkenti a túlterhelés által kiváltott szívhipertrófiát, illetve kiderült, hogy a Ganoderma vérnyomáscsökkentő hatásának mechanizmusa a szimpatikus idegi aktivitás központi gátlásának köszönhető.
- a cukorbetegség hagyományos kezelésének gyógynövényes úton való támogatására.
A reishi gombában található triterpenoidok többek között gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságúak, emellett javítják a lipid anyagcserét, az inzulinérzékenységet és csökkentik a vércukorszintet.
- a depresszió szintjének mérséklésére.
Egy randomizált, kettős vak, placebo-kontrollált, neuraszténiás betegek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a pecsétviaszgomba 8 hetes kúraszerű alkalmazása után a betegek szignifikánsan alacsonyabb pontszámokat értek el a súlyosság és a fáradtságérzet tekintetében a kiindulási értékekhez képest (15,5%-kal, illetve 28,3%-kal csökkentve azokat.) Egy mellrákos betegek körében végzett vizsgálat hasonló élettani és közérzetbeli eredményekkel zárult.
A hamvaskéreggomba titkai
Az orosz és észak-amerikai régióból származó chaga gomba kivonata a gombakávé negyedik összetevője, mely az immunrendszer működésén túl a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja.
Egy magas koleszterinszinttel élő patkányokon végzett vizsgálat rámutatott ugyanis, hogy a chaga-kivonat csökkenti a „rossz” LDL-koleszterinszintet, az összkoleszterin szintet, valamint a trigliceridszintet, ugyanakkor növeli a szervezetben az antioxidánsok mennyiségét. Egy másik vizsgálat pedig azt is bizonyította, hogy a chaga-kivonat képes enyhíteni a helytelen étrend miatt kialakuló lipidlerakódásokat és javítja a zsírszintézis folyamatait.
A chaga gomba emellett
- felveszi a harcot az 1,1-difenil-2-pikrilhidrazil (DPPH), szuperoxid és peroxil gyökökkel szemben, mérsékli az oxidatív stresszt és védi az immunrendszert.
- elősegíti az immunrendszert szabályozó speciális fehérjék, az ún. citokinek képződését, valamint stimulálja a fehérvérsejteket.
- a gyulladásos citokinek gátlásával csökkenti a gyulladást és a bélkárosodást a gyulladásos emésztőrendszeri megbetegedések kezelése során.
- lelassíthatja, vagy akár meg is akadályozhatja a rákos megbetegedések terjedését, illetve a tumorok növekedését.
- képes normalizálni a kóros oxidatív indexeket és legalább részben helyreállítani a hasnyálmirigy károsodott β -sejtjeit.
- csökkenti a testsúlyt, az éhomi vércukorszintet és a plazmainzulin szintjét cukorbeteg és prediabéteszes kísérleti állatokon végzett vizsgálatokban akár már 21 napos periódust követően.
A gombakávé fogyasztása tehát nemcsak kellemes fénypontja a napnak, hanem egy olyan egyszerű és ízletes lépés, mely egészséget hoz a mindennapokba. Próbáld ki te is!
6 499 Ft
Engedélyezett utánrendelésre