5 499 Ft
Engedélyezett utánrendelésre
A zöld tea egy különleges történelmi múltra visszatekintő növény, melynek használata a japán, az indiai és a kínai kultúrában egyaránt nagy hagyományokkal rendelkezik. A kínai és japán mondavilág szerint a zöld tea eredetileg az 5-6. századi indiai bölcsnek, Darumának (vagy más néven Bodhidharmának), a csan buddhizmus alapítójának, a zen buddhizmus elődjének köszönhető. Ő volt az ugyanis, aki vallási vezetőként megalapította a kelet-kínai Shaolin templomot, az ún. Shorinji-t. Ott kilenc hosszú-hosszú éven át meditált, de éppen a megvilágosodás küszöbén elaludt. Amikor Daruma rájött, hogy mi történt, bánatában letépte és a földre dobta szemhéját. A darabnyi bőrből egy növény hajtott ki, és ez a bokor, az ún. Camelia sinensis lett aztán az értékes a teanövény. Egy másik, kínai eredetű legenda szerint a teát Kína ősi császára, Sen Nung fedezte fel véletlenül, amikor egy tealevél belehullott a forró vizébe és így az uralkodó rájött, hogy a teafőzet ízletes és élénkítő ital. Így lett a zöld tea a hagyományos kínai orvoslás alapvető eleme.
A növény, mely a kaméliák családjába tartozó cserje, fás szárú örökzöld, természetes körülmények között akár nyolc-tíz méter magasra is megnőhet. A termesztés során azonban a leveleket jellemzően visszametszik, így a cserjék csupán egy-két méter magasra nőnek meg. A legjobb minőségű ital és kivonat is a hajtások csúcsa környékéről szüretelt levelekből készül.
A zöld tea kimondottan gazdag polifenolokban, különösen katekinekben, mint például az epigallokatekin-gallát (EGCG), amelynek molekulaképlete C₂₂H₁₈O₁₁. Ezek az ún. antioxidáns vegyületek felveszik a harcot a szabadgyökök káros hatásaival szemben, ezáltal hozzájárulhatnak az oxidatív stressz csökkentéséhez. (Egy 2021-ben készült vizsgálat eredményei szerint napi hét csésze zöld tea fogyasztása 62%-kal csökkentette a elhalálozás kockázatát, még a korábban szívrohammal kezelt páciensek esetében is.)
A zöld tea emellett bizonyítottan tartalmaz koffeint is, mely serkentő hatással van a központi idegrendszerre, fokozza az éberséget és elősegíti a koncentráció fenntartását. Mivel a zöld teában található koffein felszívódási ideje és hatásmechanizmusa eltér a kávéban található koffeinétől, a zöld tea kivonat nemcsak az egészségvédelemben, hanem a koncentrált fókuszú tudatállapot fenntartásában is gyakran segítőtársunk.
A zöld tea kivonat alkalmazásának gyakorlata a hagyományos keleti orvoslásból származik. Ott elsősorban érvédő és immunerősítő hatása miatt alkalmazták, napjaink kutatási eredményei azonban szélesebb körű, fókuszált használatot tesznek lehetővé.
A zöld teában található legismertebb és legnagyobb mennyiségben előforduló katechin az epigallokatechin-3-gallát (EGCG), amely egyes kutatások szerint részt vehet a különböző egészségügyi állapotok egyensúlyának fenntartásában, illetve bizonyos betegségmarker-arányok javításában.
A zöld teát a keleti kultúrában elsősorban a hosszú és egészséges élet, valamint a bölcs gondolatok világra segítése érdekében alkalmazták.
Egy áttekintő tanulmány rámutatott, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek számos kockázati tényezőjét, ezáltal fogyasztása mellett a kardiovaszkuláris egészség javulhat.
Egyes kutatások eredményei alapján elmondható, hogy bizonyos ráktípusok megjelenése és a zöld tea fogyasztása között fordított korreláció áll fenn. Azaz azok, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, kisebb valószínűséggel lesznek rákbetegek, mint azok, akik nem. Különösen igaz mindez a rák egyes típusaira (pl. tüdőrák, petefészek daganat.)
Az időskori memóriazavarok és kognitív kapacitáscsökkenés már-már természetesnek tekinthető, a kék zónákban azonban nyoma sincs ilyen mértékű lendületvesztésnek. Vajon mi az oka annak, hogy hazánkban az időskor egyben a nehézségek és egészségügyi problémák időszaka is? Sokunk kérdése ez, melyre minden nap igyekszünk választ találni. Jó hír, hogy a zöld tea kivonat javítja a kognitív funkciókat és fokozza a mentális kapacitást, ezáltal hozzájárulhat egy hosszú és teljesebb élethez.
Egy tanulmány szerint a zöld teában található koffein és L-theanin kedvező hatással bírhat a kognitív funkciókra és a közérzetre. Egy másik, 2020-as kutatásból pedig az is kiderül, hogy a közép- és időskorú, rendszeresen zöld teát fogyasztó alanyoknál 64 százalékkal kisebb a kognitív károsodás és memóriavesztés valószínűsége, mint a zöld teát nem vagy nem rendszeresen fogyasztó vizsgálati személyeknél.
Egy másik vizsgálat a zöld tea fogyasztás és az Alzheimer-kór markerek megjelenése közötti kapcsolatot vizsgálta és azt találta, hogy azok a vizsgálati személyek, akiknek a szervezetében az ECGC és az L-theanine szintje optimális, kisebb a kór megjelenésére utaló markerek jelenléte. Érdekes tény ugyanakkor, hogy egy másik vizsgálat eredményei szerint a jóból is megárt a sok: napi 13 főzet rendszeres, hosszú időn át tartó elfogyasztása után a mérleg átbillen és a markerek jelenléte megnő.
A modern nyugati társadalom egészségügyi helyzetében a túlsúly és az annak nyomán kialakuló szövődményes megbetegedések súlyos probléma, mely jelentősen megterheli az egészségügyi ellátórendszereket. A mozgásszegény életmód, a cukor- és szénhidrát-domináns étrend, valamint a minőségi éhezés egyaránt kihívások elé állítják az egyént és annak környezetét. Előfordul, hogy a kitartó, következetes igyekezet sem hozza meg a remélt eredményt. A zöld tea kivonat ugyanakkor segíthet!
Egy kutatás eredményei szerint azon a nők esetében, akik naponta legalább négy csésze zöld teát fogyasztottak, 44 százalékkal kisebb a hasi elhízás kialakulásának veszélye, mint bármely más csoportban. Ennek köze lehet ahhoz, hogy a zöld tea rövid távon kedvezően befolyásolja a vércukor szintjét a szervezetben, ezáltal csökkenti az étvágyat és kiiktatja a vércukor beesésének következtében fellépő falásrohamokat, illetve azok hormonális következményeit.
Fontos továbbá az is, hogy egyes tanulmányok szerint intenzív edzéssel fokozható a zöld tea anyagcsere folyamatokra gyakorolt hatása, ezáltal a zsírégetés fokozható.
Egy másik, kínai felnőtteken végzett vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a naponta zöld teát fogyasztó felnőttek esetében 10 százalékkal kisebb a kettes típusú cukorbetegségre visszavezethető halálozás valószínűsége, mint a többi társadalmi csoportban.