7 490 Ft
A shiitake-t olyan életelixírként emlegették Kínában, ami ellensúlyozhatja az öregedéssel járó fájdalmakat és fáradtságot. Poliszacharidjai által tumorgátló, májvédő és vérnyomáscsökkentő hatású. Idős embereknél fontos immun stabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.
Gyógyászati szempontból fontos gombafaj a Lentinus edodes, amelyet Kínában és Japánban – itt shiitake néven- már 2000 éve ismernek. Kizárólag már elhalt fák törzsén és főleg tölgyfán, bükkön és gesztenyén él. Kínában mintegy 1000 éve kezdték meg a termesztését – gyógyszerként való használata elsőként a Ming-dinasztia körében terjedt el, miután kidolgozták a gombák rönkökön való termesztésének módszereit. A shiitake-t olyan életelixírként emlegették, ami ellensúlyozhatja az öregedéssel járó fájdalmakat és fáradtságot. A shiitake világszerte elterjedt gomba, amiből a csiperke és a laska után a legtöbbet termesztenek (évente több mint 600.000 tonnát). Fontos fehérje-, kálium-, és cink-, és esszenciális aminosav- forrás. A vitaminok közül a B1, B2 és D2-vitamin elővitaminja (ergoszterin) érdemel említést. Legfontosabb poliszacharidja a lentinán. A gomba fokhagymára emlékeztető íze egy kéntartalmú vegyületnek, a lentioninnak köszönhető.
Gyógyhatásait farmakológiai- és klinikai vizsgálatokkal támasztották alá:
Leggyakrabban a legyengült immunfunkciók helyreállítására, daganatos megbetegedések megelőzésére és kiegészítő kezelésére, valamint meghűlés, hörgőgyulladás, influenza és más vírusfertőzések megelőzésére, illetve a krónikusan magas koleszterinszint csökkentésére használják. Idős embereknél fontos immun stabilizáló anyag (fiatalít), fiataloknak pedig a stressz és a fáradtság ellen nyújthat segítséget.
Fogyassz naponta 1,5-2 g (1 csapott teáskanál) Shiitake gomba port kevés vizzel, gyümölcslével vagy turmixban elkeverve, étkezés előtt.