Máriatövis:
Emésztési rendellenességek, epebántalmak és sárgaság kezelésére a népi gyógyászatban már régóta ismerik és használják, a modern orvoslás pedig felismerte azt, hogy a növény terméséből kinyert keverék, melyet szilimarinnak neveznek, segítséget jelenthet a krónikus májbetegségek és a toxikus májkárosodások kezelésében.
Állatkísérletek során azt is kimutatták, hogy a szilimarin akadályozza a májkárosító hatással bíró mérgek, gyógyszerek és mérgező gombák kellemetlen következményeit.
Ez a máriatövisben megtalálható vegyületek funkciójának köszönhető, melyek megakadályozzák a toxinok bejutását a májsejtekbe. A gyógynövény erős antioxidáns hatással is rendelkezik, ezáltal csökkentve a mérgek által okozott oxidatív májkárosodást is.
A máj védelmét szolgáló hatásán túl a szilimarin a koleszterinszintre is kedvező hatást gyakorol, mérsékli a triglicerid és az LDL koleszterinszintet, mindemellett fokozza az érvédő hatású HDL-koleszterin mennyiségét.
Kutatások azt az eredményt is hozták, hogy a 2-es típusú cukorbetegség esetén a szilimarin valamelyest csökkenti az éhgyomri vércukorszintet.
Martilapu:
Hatékony tüdő-, valamint felsőlégúti tisztitó hatásáról ismert, valamint köhögéscsillapító és nyálkahártya-nyugtató hatással is bír.
Hörghurut, asztma, szamárköhögés, illetve krónikus köhögés ellen is alkalmazható. Egy csésze gyógytea elkészítéséhez egy-két teáskanál martilapu levelet kell állni hagyni 15 percig forrázás után, majd fogyasztható is a tea.
Örménygyökér:
Az amerikai őslakosok már rég óta használják a légutak, valamint a tüdő megtisztítására. A gyökér hatására a káros baktériumok elpusztulnak, mindemellett eltávolítja a felesleges váladékot, valamint a gyomorproblémák enyhítésére is alkalmazható. Kifejezetten ajánlott asztmával élőknek, valamint tüdőbetegeknek. Egy csésze tea elkészítéséhez egy teáskanál gyógynövény szükséges.
Zsálya:
A zsályát kitűnően lehet használni ételek ízesítésére, ugyanakkor torokfájás esetén is segítséget nyújthat a panaszok enyhítésében. Gyulladáscsökkentő, vírusölő és antibakteriális hatása révén jól alkalmazható a torok bármilyen problémája esetén.
Mind a mezei, mind a kerti, valamint az orvosi zsálya is alkalmas a használatra, így célszerű késő tavasszal, illetve kora nyár végén gyűjteni és szárítani belőle. Sokszor előfordul a kertekben is. Egy csésze tea elkészítéséhez egy púpozott evőkanál zsályát 5-8 percig áztatni szükséges forró vízben, majd le kell szűrni. Reggel és este egy-egy csészével kell fogyasztani.
Mezei zsurló:
A népi gyógyászatban köhögés csillapítására alkalmazták, torokfájás gargalizálás útján csillapítható.
A tea elkészítéséhez egy púpozott evőkanál zsurlót 2 dl forró vízzel forrázzunk le, majd 1-2 perc után szűrjük le. A nap folyamán többször öblögessünk vele!
Kakukkfű:
Hasonlóan a zsályához, a kakukkfű sem kizárólag fűszerként alkalmazható, hanem különböző megbetegedések kezelésére is használható. Segítséget nyújthat a kakukkfű tea torokfájás esetén, valamint kiváló baktérium- és gombaölő is, mindemellett fertőtlenítő hatással is rendelkezik.
Köhögés és torokfájás esetén egy púpozott evőkanál kakukkfüvet forrázzunk le 2 dl vízzel, 5 percig hagyjuk állni, majd szűrjük le és még forrón fogyasszuk el! Ha az este folyamán köhögési roham kínozna bennünket, megoldást jelenthet, ha az illóolajába beleszippantunk.
Kamilla:
A kamilla, révén, hogy kiváló gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású, legtöbb felmerülő egészségügyi problémára megoldást jelenthet. Teája torokfájásra is segítséget jelenthet, akár gargalizálhatunk is vele. Mézzel ízesíthető, ha nem kedveljük önmagában az ízét. A méz szintén kiváló segítség a torokfájás enyhítésére.
Diófalevél:
A diófalevél jellegzetes, egyedi összetevői a cserzőanyagok, a fenolos savak, valamint a juglonszármazékok. A levélben megtalálható cserzőanyagokat a népi gyógyászatban nagy kedvvel alkalmazzák.
A cserzőanyagok kórokozó- és féregellenes hatásaik mellett helyi gyulladáscsökkentőként is hatnak, emiatt a diófalevélből készült teát előszeretettel alkalmazzák bélféregség, bőrgyulladások, szájüregi gyulladások és fertőzések kezelésekor.
A tea akkor fejti ki leginkább a kívánt hatást, ha július-augusztus tájékán, a megavasodott, sötétzöld színű levelekből főzzük. A rozsdafoltos vagy száraz levelek már nem alkalmasak a tea elkészítésére. A levelek megszárításának legjobb módja, ha árnyékos helyen hagyjuk, szárítás után össze kell morzsolni őket és páramentesen tárolni. Leforrázva, kúraszerűen kell fogyasztani.
A diófalevélből előállított tea nem csupán belsőleg történő kezelésre alkalmas, a bőr- és nyálkahártya- fertőzések, bőrgyulladások fennállása esetén borogatásként is alkalmazható, fürdőként pedig gyulladásos betegségek enyhítésére javasolják.
Menta:
Egy csésze mentatea ebédet vagy vacsorát követően jól jöhet, ha gondok vannak az emésztéssel. A mentol görcsoldó hatással bír, emiatt a táplálék egyszerűbben talál utat a bélrendszerben.
Ha elkezdünk csuklani, és nem marad abba, egy pohár mentalevéllel ízesített víz megoldást jelenthet, de azzal is próbálkozhatunk, hogy egyszerűen csak elrágcsálunk egy mentalevelet, mivel a mentol segítséget nyújt az izomgörcsök ellazításában, mely a csuklás kiváltója.
Egy 2014-es kutatást azt találta, hogy a borsmentaolaj serkenti a hajhagymákat, stimulálja azokat és elősegíti új hajszálak növekedését. A menta-, valamint rozmaringolaj tartalmú készítmények szépítik a tincseket és fokozzák a haj növekedését.
Citromfű:
Segít a szabad gyökök semlegesítésében, védi a sejteket, így az egész szervezetet ellenállóbbá, strapabíróbbá teszi, mivel immunrendszer erősítő hatással bír.
A citromfűből készített tea segítséget nyújt a szájüregi fertőzések és a fogszuvasodás kezelésében, köszönhetően mikrobaölő tulajdonságának. Egy 2012-ben készült kutatás azt találta, hogy a citromfű illóolaja sikerrel pusztítja a fogszuvasodást kiváltó baktériumokat.
Számos betegség kialakulásához a szervezetben fennálló gyulladások vezetnek, valamint bizonyos kardiovaszkuláris kórképekben is. A citromfű olyan összetevőkből áll, melyek csökkenteni képesek ezeket a gyulladásokat, valamint fokozzák a gyulladásgátló anyagok termelődését.
Mindezek mellett a citromfűben megtalálható citrát is, mely rákellenes hatásáról ismert, alkotóelemei által, melyek az izomerek, erősíti az immunrendszert, illetve pusztítja a rákos sejteket.
Az érzékeny gyomorra is jót hatással lehet egy csésze citromfűtea, csillapítja a gyomorgörcsöket és segítséget jelenthet az emésztési panaszokra is. Egy 2012-es kutatás azt találta, hogy a gyomorfekély ellen is hatékony megoldást jelenthet. Ennek oka, hogy a benne található illóolajok védelmet nyújtanak a gyomornyálkahártyának a sérülésekkel szemben is. A citromfűből készített tea hatékonyan segít kiüríteni a szervezetből a felesleges folyadékot és nátriumot, tekintettel arra, hogy vízhajtó hatással bír. Fogyasztása továbbá ajánlott szív- és májbetegségben szenvedőknek, valamint ödémásoknak is.